Duurzaam ondernemen is in het ondernemingsbelang

Duurzaam ondernemen is het middel om de kwaal te genezen

Duurzaam ondernemen is in het ondernemingsbelangDuurzaam ondernemen is in het ondernemingsbelang en eigenlijk is het van de zotte dat wij praten over duurzaam ondernemen.

Hoezo, duurzaam ondernemen? Is duurzaam ondernemen een soort van afwijking? Is het mogelijk om je daar aan te laten behandelen?...

Nou nee, duurzaam ondernemen is het middel om de kwaal te genezen. De kwaal is inmiddels wel duidelijk, toch? (klimaat-verandering, vervuiling, afnemende biodiversiteit, het opraken van grondstoffen etc.). Dus het middel.

 

Kenmerken van een duurzame onderneming

Wat is een duurzame onderneming?
Een duurzame onderneming is een onderneming die voor nu en de toekomst waarde creëert voor zichzelf en de wereld om zich heen.

Een duurzame onderneming heeft volgens mij een aantal kenmerken:

  1. Streeft naar continuïteit van de onderneming
  2. Levert gezonde financiële resultaten voor nu en de toekomst
  3. Gaat verantwoordelijk om met de aarde en alles dat op de aarde leeft
  4. Draagt actief bij aan de maatschappij

De punten 2 en 3 verwijzen naar ‘people, planet, profit’. Een van de meest bekende definities van duurzaam ondernemen. Ik voeg daar twee kenmerken aan toe.

Ten eerste het streven naar continuïteit van de onderneming. Het streven naar continuïteit is van belang voor zowel de gezonde financiële resultaten op de lange termijn als voor de aarde en alles dat erop leeft. Continuïteit verwijst naar de wil om ook in de toekomst actief te willen zijn. Daarvoor moet er wel een toekomst zijn.

Ten tweede de actieve bijdrage aan de maatschappij. Ondernemingen die zich verbinden met de maatschappij, zijn daar ook zuiniger op. Daarnaast is de maatschappij een belangrijke stakeholder (klant, leverancier, werknemers, business partner). Het onderhouden van goede relaties met stakeholders is goed voor de continuïteit en de gezonde financiële resultaten.

De vier kenmerken van een duurzame onderneming grijpen in elkaar en versterken elkaar. Met name het streven naar continuïteit is een cruciale factor voor duurzaam ondernemen.

 

Continuïteit en duurzaamheid

Continuïteit heeft in de huidige tijd een extra dimensie (en noodzaak) gekregen naast het borgen van gezonde financiële resultaten op de lange termijn.

Wij hebben een punt bereikt waar de gevolgen van ons handelen goed merkbaar zijn en al heel snel beperkend en destructief gaan worden. Door klimaatverandering, vervuiling, afnemende biodiversiteit, het opraken van grondstoffen etc., kunnen leefomgevingen van mensen, productiemogelijkheden, afzetmarkten en ondernemingen al op korte termijn in gevaar komen.

Als wij onze manier van ondernemen niet veranderen is de vraag gegrond of er nog wel een toekomst is zoals wij die nu kennen? Het streven naar de continuïteit van ondernemingen is van belang om de aarde en alles dat daarop leeft te behouden en ook in de toekomst te kunnen gebruiken. Duurzaamheid is een belangrijke voorwaarde voor de continuïteit van ondernemingen.

 

Duurzaam ondernemen is in het ondernemingsbelang

Daarmee is duurzaamheid geen groene-activisten-praat. Het is een keiharde voorwaarde voor de continuïteit van ondernemingen en daarmee voor gezonde financiële resultaten. Ofwel, "Duurzaam ondernemen is in het ondernemingsbelang".

Continuïteit is een mes dat aan meerdere kanten snijdt:

  • Continuïteit draagt direct bij aan financiële resultaten
  • Continuïteit draagt bij aan duurzaamheid
  • Duurzaamheid borgt financiële resultaten op de lange termijn
  • Duurzaamheid borgt continuïteit van markten en dus het voortbestaan van ondernemingen

Dus door continuïteit als ondernemingsdoelstelling te benoemen, worden geld verdienen en duur-zaamheid beiden geborgd. Een duurzame onderneming is dus een heel gewone gezonde onderneming. Daar is niets afwijkends aan.

Wil je meer lezen over de specifieke kenmerken van ondernemingen die het lukt om continuïteit na te streven en structureel beter presteren dan hun concurrenten? Dit zijn twee leestips:
- Continuïteit is ook duurzaamheid
- Visionaire ondernemingen zijn gemaakt om voort te blijven bestaan

WIJ KUNNEN HELPEN

Winstgevend en duurzaam ondernemen en circulaire oplossingen

CIRCULAR COMPANY MAKERS

Circular Company Makers helpt ondernemingen om winstgevend en duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Wij gebruiken circulair als drijfveer om dit te bereiken.

Analyse | Advies | Projecten.

Lees meer

CIRCULAR COMPANY LAB

Circular Company Lab helpt ondernemingen met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen die om een circulaire of duurzame insteek vragen.

Onderzoek | Innovatie | Start ups.

Lees meer

Geplaatst in Business, Duurzaamheid en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *