WELKOM OP SISIA

Het verhaal achter Circular Company Makers

18°44’S 174°03’W

Welkom op SisiaWelkom op Sisia, een eiland in de Stille Oceaan. Sisia is onderdeel van het land Tonga en is één van de ongeveer veertig eilanden van de Vavaʻu groep in het uiterste Noorden van het land. Sisia ligt op 18°44’S 174°03’W (het scheelt een paar seconden).

Zeilend met een warme bries tegen, meestal opkruisen dus, van Australië richting het Noorden van Chili, kom je ergens onderweg, vlak voordat je de datumgrens oversteekt, Sisia tegen. Er is nogal wat water in de buurt.

 

 

Stijgende zeespiegel heeft gevolgen voor Sisia

En dat water kan een probleem worden voor Sisia. Net zoals voor vele andere eilanden in de Stille Oceaan en ook voor kustgebieden van Amerika, Azië, Afrika en Europa. Onder invloed van klimaatverandering smelten de ijskappen die de beide polen bedekken. Het gevolg van al dat smeltende ijs is onder andere een stijgende zeespiegel.

Lees ook "Het water komt" van Rutger Breggeman om meer te lezen over de stijging van de zeespiegel en de gevolgen voor Nederland.

Eilandjes zoals Sisia zullen als eerste door de zee worden verzwolgen. De toekomst ziet er niet heel zonnig uit, terwijl de zon daar heel vaak schijnt.

 

Klimaatverandering en meer

Klimaatverandering heeft ook andere gevolgen. De seizoenen verschuiven, het weer wordt grilliger en over de hele linie wordt het warmer. Wij merken dat door het vroege voorjaar, dat best lekker is. En waar het nu soms nog sneeuwt in april zal dat de komende jaren misschien niet meer gebeuren.

Sisia staat ook voor Sometimes It Snows In April (SISIA). En net als dat het eiland Sisia misschien verdwijnt onder invloed van klimaatverandering, zal het waarschijnlijk ook niet meer sneeuwen in april. Ook niet meer sometimes… De veranderingen in het klimaat zijn op vele manieren merkbaar.

 

“… And all good things, they say, never last …”
(Sometimes it snows in April – Prince 1986)

 

Klimaatverandering is misschien wel het meest zichtbare en voelbare gevolg van het menselijk handelen. Maar er zijn meer gevolgen, zoals het vervuilt raken van het milieu door plastics, ander afval en chemicaliën, het afnemen van de biodiversiteit door het aantasten van ecosystemen en de afnemende beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen.

 

Het logo

De verwachte afloop van klimaatverandering, voor het eiland Sisia en dat het niet meer zal sneeuwen in april, staat symbool voor het willen streven naar duurzaamheid. Dit symbool vormt de basis voor het logo van Circular Company Makers.

Circular Company MakersIn het logo is (de vorm van) het eiland Sisia afgebeeld (groen), met het strand (wit), de ondiepe zee (turquoise) die steeds dieper wordt. In totaal zijn er negen lagen. Deze negen lagen staan voor de 9R-strategieën die zijn te gebruiken voor het circulair maken van ondernemingen, organisaties en economische systemen.

Wij maken gebruik van deze 9R-strategieën om circulaire ondernemingen te realiseren die ook financieel gezonde resultaten laten zien en duurzamer willen zijn.

 

Circular Company Makers

Circular Company Makers wil een bijdrage leveren aan het behoud van een leefbare aarde en een houdbare economie. Wij gaan voor ondernemingen die duurzame en financiële resultaten willen laten samen gaan. Wij zien de circulaire economie als een eerste stap richting een duurzamere wereld.

Lees meer over de founder

LET'S CONNECT

Aan de slag met duurzaam en winstgevend ondernemen