EU-wetgeving voor duurzaamheid

Hoe ga jij om met EU-wetgeving voor duurzaamheid? (Volgens mij lijkt het op een bord gekookte spaghetti…)

EU-wetgeving voor duurzaamheid

Voor de EU is duurzaamheid de belangrijkste speerpunt van het beleid voor de komende jaren. Onderwerpen zoals klimaat, de circulaire economie, biodiversiteit, vervuiling en sociale verantwoordelijkheid staan ongeveer in ieder document dat je kan lezen van de EU. En ze hebben nogal wat geschreven.

Bovendien gaan wij, ondernemingen en consumenten, er wat van merken. Er is en er komt steeds meer EU-wetgeving voor duurzaamheid.  Wat ga jij daar mee doen?

 

Veel van wat er de komende jaren gaat gebeuren op het gebied van duurzaamheid en circulariteit gaat voorgeschreven worden vanuit de EU.

Via wetgeving gaan ondernemingen, hele ketens en consumenten de komende jaren grote veranderingen merken ten aanzien van het ontwerp, de productie, het materiaalgebruik, het gebruik en het weggooien van producten. Duurzaamheid en circulariteit zijn twee belangrijke pijlers in de plannen van de EU opgenomen in de ‘Green Deal’.

En, sterker nog de verandering is al gaande en te merken. Er komt dagelijks nieuwe EU-wetgeving voor duurzaamheid bij en het gaat steeds sneller. Geen sector, geen product, geen gebruiker wordt gemist.

Vanuit ‘de Green Deal’ is er een waanzinnige waterval van strategieën, actieplannen, werkdocumenten etc. in voorbereiding, onderhanden en al gereed, met wetgeving als eindpunt, inclusief opvolgsysteem. We hebben het hier eerder over honderdduizenden pagina’s dan over tienduizenden pagina’s tekst. Er wordt lekker getypt in Brussel.

Eén ding weet ik zeker zeker: “Het gaat jou raken”, omdat het iedereen gaar raken. En omdat ik hier al een tijdje mee bekend ben, heb ik mij daar al goed in verdiept.

EU-wetgeving is complex

Mijn bevinding? Het zoeken van de juiste documenten in ‘De Green Deal met alle bijbehorende documenten’ komt overeen met het geblinddoekt ontwarren van een bord gekookte spaghetti.

Ik ben daar al goed mee op weg en dat kost veel tijd, maar dan heb je wel wat: inzicht in de structuur, herkomst, het idee en de opzet van de plannen en de wetgeving die er uit volgt en de sectoren waar het voor geldt.

Handig hè? Wil je weten wat er voor jou in het vat zit en hoe je daar in jouw onderneming mee aan de slag kan? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Deel dit artikel in je netwerk. Ik weet zeker dat je er mensen een plezier mee doet. Er worstelen meer mensen dan je denkt met verduurzaming en EU-wetgeving voor duurzaamheid.

Wil je eerste de kat uit de boom kijken of weten wie Roel Remkes is? Check dan de rest van de site er staan meer mooie artikelen, mijn profiel of LinkedIn.

 

Geplaatst in Business, Circulair ondernemen, Duurzaamheid, Veranderen en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *