Verbinden om te leveren

Verbinden om te leverenIn dit blog 'verbinden om te leveren' grijp ik terug op mijn ervaringen als IT delivery manager om te laten zien hoe de digitale transitie als voorbeeld kan dienen voor de duurzame transitie.

In de duurzame transitie zie ik veel creativiteit en ideeën en tegelijkertijd mis ik de resultaten. Natuurlijk, werken aan duurzaamheid is hartstikke goed. En gelukkig gebeurt er steeds meer op dit gebied.

Echter, alleen goed willen doen en dat heel enthousiast laten zien is niet voldoende om impact te maken. Naast 'iets anders willen doen' en 'goed willen doen', is het voor de duurzame transitie ook belangrijk dat er wordt geleverd.

Op dit moment mis ik dat in de duurzame transitie. En dat leveren is wat ik graag wil bijdragen als duurzame delivery manager. Zorgen dat de duurzame projecten worden gerealiseerd.

 

Oude versus nieuwe economie

Duurzaamheid is onderdeel van 'de nieuwe economie'. En het lijkt erop dat in de nieuwe economie, alles wat onderdeel is van de oude economie, weg moet. Nieuwe oplossingen vragen om andere manieren van kijken, denken en doen. Misschien wordt daarom veel gebruik gemaakt van creativiteit en pilots in de duurzame transitie. Tegelijkertijd moet het wel tot iets leiden.

Iedereen weet dat projecten tijd, energie, middelen en geld kosten. En daar moeten wij juist, in de nieuwe economie heel zuinig mee omgaan. De principes van de oude economie kunnen daarbij helpen. Door daar afscheid van te nemen, missen wij de kans om succesvol te zijn. Denk aan een professionele en georganiseerde aanpak met resultaat focus. Dat kan helpen om duurzame projecten te leveren. Het is juist de oude economie die structuur en een duidelijk pad naar resultaat geeft.

Het balanceren van creativiteit en structuur is cruciaal om resultaten te halen. De principes van de oude en de nieuw economie vullen elkaar mooi aan.

 

1+1 = 3, synergie in de IT

Volgens mij kan het helpen om de principes van de oude en de nieuwe economie aan elkaar te knopen. Neem het beste van beide werelden om een nieuwe te creëren. De nadruk in de oude economie ligt op business. De nadruk in de nieuwe economie ligt op duurzaamheid. Door duurzaamheid en de business met elkaar te verbinden ontstaat synergie. Dat betekent dat er waarde wordt gecreëerd die groter is dan de som der delen, ofwel 1+1 = 3,

Dit principe heeft in de IT ook gewerkt. In de jaren negentig praatten de business en IT nauwelijks met elkaar. De business praatte business taal (kosten en resultaat) en IT praatte in tech (innovatie en experimenten). Zij begrepen elkaar niet goed, er ontstonden spanningen en er werd weinig waarde uit de IT gehaald ten behoeve van de business. Ook ontwikkelde de IT zich traag door een gebrek aan focus.

De oplossing was simpel. Er zijn mensen tussen de partijen gezet die beide talen en gedragingen begrepen en op toegevoegde waarde stuurden. De business en de IT werden zo met elkaar verbonden. Hierdoor is de IT als versneller van de business gaan functioneren. En heeft het de ontwikkeling van de IT in een exponentiële groei gebracht. Een prachtig voorbeeld van 1+1 = 3.

 

Verbinden om te leveren

Mijn rol als IT delivery manager was om de verschillende partijen, met ieder een eigen beeld van de wereld en een eigen belang, met elkaar te verbinden om een gezamenlijk resultaat te leveren. Deze aanpak met verbinders die vertalen en leveren kan ook goed werken om duurzaamheid en business bij elkaar te brengen om zo duurzame projecten te leveren.

De kern van verbinden om te leveren is dat er iemand is die over de individuele beelden, wensen en belangen heen kijkt en de gezamenlijke bijdrage probeert te realiseren. De duurzame delivery manager kan op deze manier de versneller en drijvende kracht van de duurzame business worden. Net zoals de IT delivery manager dat is geweest voor de business en IT.

Er liggen kansen genoeg voor ondernemingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, ook in economisch zware tijden. Het gaat helpen als wij meer serieuze projecten op starten en deze op de juiste wijze begeleiden. Verbinden om te leveren gaat over goede dingen doen, op de juiste manier, met de juiste mensen op de juiste plaats.

Lees meer over de verbindende kracht van business, duurzaamheid en IT in Tech for good Solutions.

Welke duurzame bijdrage zou jij willen leveren wat tot op heden niet is gelukt?

Geplaatst in Business, Circulair ondernemen, Duurzaamheid en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *