Coronacrisis, waar ben ik bang voor?

Coronacrisis

Foto door Daria Shevtsova via Pexels

Lieve mensen,

Wij zitten nog middenin de Coronacrisis en toch ben ik banger voor de tijd erna dan voor het virus en de crisis zelf. Hoe dat kan? Dat zal ik uitleggen...

Natuurlijk ben ik een beetje bang voor het Coronavirus. Het is onwerkelijk om een reële kans te hebben om ziek te worden, zonder te weten wanneer, hoe lang, hoe erg en wat de gevolgen zijn. Daarnaast is het dagelijks leven ontwricht en ik weet niet waar ik aan toe ben als het gaat om werk. Onzekerheid is een ongemakkelijk gevoel en dat maakt mij ook een beetje bang. Gelukkig voel ik mij nu nog goed en is er waarschijnlijk (?) nog niets aan de hand. Ook mijn gezin en directe families zijn nog fit. Fingers crossed…

Helaas ken ik een behoorlijk aantal mensen die ziek zijn of klachten hebben en daarom in quarantaine zitten. Sterkte en beterschap allemaal! Ik hoop dat jullie er snel weer bovenop komen.

 

Hoe gaan wij verder na de Coronacrisis?

Toch ben ik ben banger voor de periode na de Coronacrisis dan voor het virus zelf. Wat gebeurt er op het moment dat het Coronavirus geen bedreiging meer voor ons vormt? De mensen weer gezond en fit zijn? En het virus is uitgedoofd, of de wetenschap een medicijn en/of een vaccin heeft ontwikkeld? Hoe gaan wij dan verder?

Ik ben er bang voor dat als iedereen weer gezond is en de economie zich herstelt, wij door gaan alsof er niets is gebeurd. We pakken de draad op waar wij waren gebleven.

Dit is geen onrealistisch scenario. Ook bij eerdere (economische en financiële) crises, die diep in de samenleving en de economie hebben ingegrepen, zijn wij weer snel op de oude voet doorgegaan. De ‘lessons learned’ zijn nauwelijks gemaakt of zijn onder in een la beland. Vergeten, omdat de economie weer lekker draait, het geluk ons weer toe lacht en de zon weer schijnt. Zonder te leren van eerder fouten gaan we dus recht op de volgende crisis af.

 

Leren van systeemproblemen

Wat het Coronavirus heel duidelijk laat voelen, is dat verschillende systemen nauw met elkaar verbonden zijn. Het Coronavirus heeft tot een wereldwijde gezondheidscrisis geleid en dat heeft tot een wereldwijde economische crisis geleid met alle consequenties van dien. Ook subsystemen, zoals bijvoorbeeld de voedselvoorziening zijn ontwricht. Hieruit blijkt de onderlinge verbondenheid van systemen en het gemak waarmee problemen door de verschillende (sub-) systemen en over de wereld kunnen verspreiden.

Alles is met elkaar verbonden en de Coronacrisis is geen op zichzelf staand probleem. Het is een systeemprobleem en daar hebben wij er vele van. Dit effect maakt ons mensen kwetsbaar.

Voor deze kwetsbaarheid en het feit dat wij niet vanuit het systeem en de lange termijn denken, maar vanuit opportunisme en het nu, maakt mij banger voor de toekomst dan voor het Coronavirus zelf.

 

De wereld bezien in samenhang

Door niet te leren van systeemproblemen is het onvermijdelijk dat een nieuwe crisis zal ontstaan. Een volgend systeemprobleem zal de wereld wederom platleggen. Hoe vaak kunnen wij daarvan herstellen?

Wat ik hoop is dat de Coronacrisis ertoe leidt dat wij anders gaan kijken naar de wereld. En ook naar de systemen waar wij in leven en waar wij van afhankelijk zijn. Als wij de wereld bezien in samenhang en ons meer richten op de lange termijn dan is er al veel gewonnen denk ik.

Lieve mensen, zorg goed voor elkaar en ben zuinig op de aarde en alles dat daarop leeft, bestaat, aanwezig is en op de systemen die nodig zijn voor een gezond en gelukkig leven. Wij hebben elkaar nodig, nu en ook straks als de Coronacrisis weer voorbij is.

Let's connect om daar aan te werken.

 

Een nieuwe realiteit

Onder invloed van de Coronacrisis ontstaat er langzaam maar zeker een nieuwe realiteit. Deze trend is al langer waar te nemen en wordt nu versneld en versterkt voor iedereen zichtbaar door de wereldwijde economische crisis. Mensen hebben de behoefte om op een andere manier met elkaar om te gaan. En op een andere manier zaken te doen of een business te runnen. Het perspectief verschuift van de korte termijn naar de lange termijn. Van onmiddellijke behoefte bevrediging, naar wat heb ik in de toekomst nodig.

Vanuit een economisch perspectief zullen wij van een lineair systeem naar een circulair systeem overgaan. Het denken en handelen vanuit een circulair systeem biedt kansen om op een andere manier naar de wereld te kijken en een andere manier van omgaan met elkaar en de aarde.

Wil je weten wat de circulaire economie is? Lees dan het artikel: "Wat is de circulaire economie in 6 definities" voor een overzicht van verschillende definities en betekenissen.

Wij kunnen de coronacrisis ook gebruiken om de overgang naar een ander economisch systeem te versnellen. Het combineren van het economisch herstel met verduurzaming wordt green recovery genoemd. Dit is zeker een interessant onderwerp om meer over te lezen, omdat het kansen biedt voor ondernemingen om de crisis te overwinnen én de toekomst te borgen.

 

Resilient Company Goals

Wil je werken aan een veerkrachtige onderneming, een onderneming voor de toekomst? Lees dan 'Resilient Company Goals' om te weten hoe dat kan.

 

Terug naar de basis

Of ga terug naar de basis. Een solide bedrijfsvoering is de basis voor een onderneming die ook in de toekomst relevant en succesvol wil zijn. Lees hier meer over teruggaan naar de basis.

 

Crisis overleven?

In The Living Company van Arie de Geus (1997) wordt beschreven hoe het kan dat bepaalde ondernemingen crisis na crisis weten te overleven. Ondernemingen die altijd blijven voortbestaan hebben een aantal kenmerken. Lees deze kenmerken in de samenvatting van dit boek 'Continuïteit is ook duurzaamheid'.

 

Geplaatst in Business, Veranderen en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *