Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de overheid biedt kansen voor ondernemers

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de overheid biedt kansen voor ondernemers. Om deze kansen te benutten moeten zij twee dingen doen:

  1. zorgen voor aanbod van duurzame of circulaire producten, diensten en werken
  2. in het aanbestedings-/ inkooptraject  ervoor zorgen dat de duurzame of circulaire kenmerken en resultaten voldoende worden belicht

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de overheid

De Nederlandse overheid heeft zichzelf opgelegd om een grote impuls te geven aan de duurzame en circulaire economie. Voor het inkoopbeleid zijn concrete afspraken gemaakt om Maatschappelijk Verantwoord Inkopen te stimuleren. Dat betekent dat het aanbod van duurzame en circulaire producten, diensten en werken ook wordt gestimuleerd. Hier liggen enorme kansen voor ondernemers. Lees verder om te lezen waarom Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de overheid kansen biedt voor ondernemers

 

Het beleid van de overheid

De Nederlandse overheid wil door middel van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de maatschappij. De overheid stelt: "dat zij een voorbeeldrol heeft". Daarom moeten zij in ieder geval zelf zorg dragen voor het zodanig uitvoeren van hun publieke taken en bedrijfsvoering, lees: het inkoopproces, dat het optimaal bijdraagt aan het realiseren van duurzame doelen.

Daar heeft de overheid, in het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2016-2020, concrete resultaten voor gedefinieerd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Bij alle aanbestedingen, die lopen via het categoriemanagement, wordt de gunning naast prijs en kwaliteit gebaseerd op duurzaamheidsaspecten
  • Het voorkomen van verspilling door mede in te kopen op basis van levensduurkosten en toepassing van waardedrijvers
  • In 2020 10% circulair inkopen

 

Hoeveel miljard euro?

Als wij hierbij meenemen dat de Rijksoverheid jaarlijks voor e10 mld. inkoopt. Daarbovenop de provincies, waterschappen en gemeenten voor e50 mld. inkopen. Dan ligt er een enorm potentieel voor de leveranciers aan de overheid. Alleen voor circulair inkopen is het potentieel al e6 mld. (10% van e60 mld.).

Dus, lukt het je als ondernemer om een duurzaam of circulair product of een effect daarop te realiseren, dan levert dat in het aanbestedings-/ inkooptraject een enorme voorsprong op. De concurrentie die hier niet aan de duurzame en circulaire eisen voldoet heeft het nakijken. Duurzaamheid en circulair zijn onderscheidende kenmerken. Jij kan een deel van e6.000.000.000,-, dat klaar ligt voor ondernemers die willen bijdragen aan duurzaamheid, verdienen. Je hoeft alleen maar aan te sluiten op het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen beleid van de overheid.

 

Workshop

Het overheidsbeleid ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) biedt dus enorme kansen voor ondernemers op business. Om deze kansen te kunnen verzilveren, is kennis nodig van wat de overheid precies bedoeld met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en hoe jij daar op kunt aansluiten.

In de workshop: “Wat betekent Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de overheid voor mij”, gaan we daar dieper op in met de vragen, waarom, wat en hoe rond het inkoopbeleid van de overheid.

Ondernemers kunnen hun kansen op gunning door de overheid waanzinnig vergroten door op de juiste manier producten, diensten en werken aan te bieden.

Wie zou er interesse hebben in zo'n workshop? Laat weten of jij mee wil doen en wat je precies zou willen weten. Waar ben jij naar op zoek voor jouw onderneming? Contact

 

WIJ KUNNEN HELPEN

Winstgevend en duurzaam ondernemen en circulaire oplossingen

CIRCULAR COMPANY MAKERS

Circular Company Makers helpt ondernemingen om winstgevend en duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Wij gebruiken circulair als drijfveer om dit te bereiken.

Analyse | Advies | Projecten.

Lees meer

CIRCULAR COMPANY LAB

Circular Company Lab helpt ondernemingen met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen die om een circulaire of duurzame insteek vragen.

Onderzoek | Innovatie | Start ups.

Lees meer

Geplaatst in Business, Circulaire economie, Duurzaamheid en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *