Mind set voor een circulaire economie

De stoep en de tegels

Mind set voor een circulaire economieIn Nederland zijn wij gewend dat er naast een straat een mooie stoep ligt om veilig over heen te lopen. Wanneer de stoep is opgebroken en wij door het zand of over een aantal losse tegels moeten stappen, dan vinden wij dat vervelend. De stoep is een belangrijk onderdeel van de weg, waar wij graag gebruik van maken. En een paar tegels maakt geen stoep, dat is voor iedereen duidelijk.

Toch zijn er voorbeelden genoeg waar wij vooral met onze eigen tegel bezig zijn en de stoep als geheel uit het oog zijn verloren. Waar kijk jij naar? De tegel of de stoep?


Met enige verbazing las ik vanochtend het artikel: “Ondernemers worstelen met valse recensies…”. Ik weet dat het gebeurt, dat er mensen zijn die ten koste van anderen, zichzelf proberen te verrijken. Helaas lijkt het vaker voor te komen dan dat ik vermoedde en is dit een normale mind set.

Schaamteloos worden gedragsregels en de wet overschreden. Ethiek, normen, waarden en omgangsvormen waarbij ruimte is voor anderen lijken een beperkte rol te spelen in de wereld.

Jammer, omdat het maximaliseren van je eigen stoeptegel, ten koste gaat van de stoep, de straat en alle infrastructuur er omheen. Daar sta je dan op je eigen mooie stoeptegel op een verder opgebroken stoep…

 

Mind set voor een circulaire economie

Ik ben actief in de circulaire economie, omdat dat financiële en duurzame resultaten met elkaar te combineren zijn. Het effectiever en efficiënter gebruiken van grondstoffen en producten leidt tot positieve resultaten voor ondernemingen en de wereld. De circulaire economie zorgt ervoor dat wij nu en in de toekomst in weelde kunnen leven.

Echter, om een circulaire economie te realiseren, is een bepaalde mind set nodig. Deze mind set is niet gericht op ik, maar op samen. In de circulaire economie is het nodig om verder te kijken dan de eigen stoeptegel. Het is nodig om het verband te zien tussen de eigen stoeptegel, de stoep, de straat en alle infrastructuur er omheen.

"Als het goed gaat met de stoep, dan gaat het goed met je eigen tegel."

Met deze mind set wordt de wereld houdbaar voor de toekomst, financieel rendabel en ik denk ook een stuk leuker en prettiger om in te leven.

Mocht je de stoep toch willen opbreken, zorg er dan voor dat je de verschillende grondstoffen en restproducten gescheiden inlevert bij een gespecialiseerde verwerker. Hij (of zij) maakt er weer bruikbare grondstoffen en producten van. De circulaire economie begint bij jezelf en vaak met een kleine eerste stap.

 

Geplaatst in Circulaire economie, Veranderen en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *