Maak het funculair

Maak het funculairFunculair is een combinatie van circulair bezig zijn en fun hebben. Herken je dit? Als iets leuk is om te doen dan kost het weinig moeite en gaat het als vanzelf. Niemand hoeft jou ertoe te zetten om dat te doen. Je kan niet wachten om zelf weer aan de slag te gaan. Dat is wat funculair betekent, circulair zijn en daar veel plezier aan beleven.

Ik heb dit laatst, zonder dat ik dat in eerste instantie zelf door had, ook meegemaakt. Ik vertel graag over mijn funculaire ervaringen…

 

 

Met lego kon ik van alles maken

Als kleine jongen speelde ik graag met Lego. Ik kon er uren, dagen mee bouwen. Mijn favoriete lego was maanlego. Ik had vliegtuigen, raketten, maanlanders, karretjes, maanmannetjes etc. Echt heel leuk.

Op een gegeven moment heb ik alles wat ik aan maanlego bezat nog één keer in elkaar gezet. Daarna heb ik het uit elkaar gehaald en in een zak gestopt met alle boekjes erbij. Vervolgens is het opgeruimd in een doos en is het bij mijn ouders blijven liggen. Totdat zij gingen opruimen….

 

Alles retour

Een aantal jaar gelden hebben mijn ouders hun opslag opgeruimd en hebben zij alle spullen die van mij waren in een aantal bezoeken bij mij afgeleverd. Succes ermee! Uhhh, help!

We hebben het hier over zo’n 2 kuub aan spullen. Bizar. Wat moest ik met die hele berg doen? De kortste route naar succes was om het in een eigen opslag te stoppen. Struisvogelpolitiek, maar goed genoeg voor dat moment.

 

Opruimen

Vorig jaar ben ik begonnen met opruimen van de opslag. Het was nogal veel. Ik heb alles in etappes eruit gehaald mee naar huis genomen om uit te zoeken. Wat er zoal uitkwam?:

  • Knuffelbeesten vanaf mijn geboorte
  • Eerste radio (sesamstraat), tweede radio (stereotoren), derde radio (losse tuner en versterker met boxen voor het wat serieuzere geluid)
  • Alle werkjes, schriften, aantekeningen, werkboeken vanaf de kleuterschool tot en met 6 VWO
  • Etuis, pennendozen etc.
  • Mappen met alle rapporten, getuigschriften en diploma’s
  • Prijzen, medailles, judo banden, bewijs van deelnames etc.
  • Alle hele en halve hockeysticks, tientallen ballen en delen van keepersuitrustingen
  • Surf spullen (plank, giek, mast, zeilen, schoentjes en wetsuits)

Zoals je ziet hadden mijn ouders echt alles uit mijn jeugd bewaard. Het uitzoeken was daarom een fantastische ervaring. Ik heb enorm genoten van alle herinneringen die naar boven kwamen. Iedere doos gaf een inkijkje in mijn leven van vroeger. Echt super om her te beleven.

Uiteindelijk heb ik ongeveer 90% weggegooid. Voor zover mogelijk heb ik alles uit elkaar gehaald en gescheiden naar de milieustraat gebracht. Kan het nog een keer worden gebruikt als grondstof voor andere producten.

Was dit funculair of niet? Ik heb genoten van het opruimen en de producten zijn keurig gescheiden teruggebracht in de grondstoffenstroom.

 

Gevonden, maanlego

Terug naar de lego. Het meest waardevolle dat uit de dozen kwam was de zak met maanlego. Precies zo als ik het had opgeruimd. De blokjes onderin en de bouwtekeningen bovenop.

Op een druilerige zaterdagochtend heb ik de zak met lego omgekeerd in de kamer van mijn dochter. Met grote ogen keek zij naar de berg kleurige steentjes. De aantrekkingskracht is groot en al gauw waren wij samen bezig om de voertuigen weer in elkaar te zetten. Na enkele weken bouwen was alles in elkaar gezet. Mijn dochter vond het prachtig. En ik ook. Het was heerlijk om dit samen te doen. Samen zoeken naar de stukjes, kletsen over de maan, gewichtloosheid, ruimtereizen en maanmannetjes natuurlijk. Wij hebben heel veel plezier gehad. We hebben het ook samen weer opgeruimd. De blokjes onderin de zak en de tekeningen bovenop.

Een aantal weken geleden vroeg mijn dochter of we weer met de lego gingen spelen. Tuurlijk. Deze keer wilde ze zelf voertuigen maken:
P: “Leuk idee, je kan maken wat je wilt”.
D: “Ja dat weet ik en jij ook papa”.
P: “Tuurlijk doe ik ook mee”.

Samen hebben we gebouwd en zie het resultaat van uren plezier met zelf bedachte bouwsels:

Funculair maanlego 1

Funculair maanlego 2

Funculair maanlego 3

Funculair maanlego 4

Funculair maanlego 5

Funculair maanlego 8

Funculair maanlego 7

Funculair maanlego 6

Funculair maanlego 10

Maak het funculair

Lego is een heel duurzaam en circulair product. Het is stevig, modulair en het is na vijfendertig jaar nog steeds te gebruiken. Het is een super voorbeeld van hergebruik van producten, leuk om mee te spelen en daarom funculair.

Funculair maakt circulair leuk. Is het iets waar jij mee aan de slag kan? Zie jij kansen om verbeteringen door te voeren die circulair zijn en leuk zijn om te maken, net zoals de funculaire maanlego?

Misschien kan je met project 999 aan de slag met deze nieuwe aanpak en heb jij binnenkort net zulke mooie ervaringen en resultaten als mijn dochter en ik. Iedereen kan aan de slag met funculair.

Geplaatst in Circulaire economie, Duurzaamheid en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *