Grondstoffenprobleem? Ga circulair ondernemen

GrondstoffenprobleemDe circulaire economie heeft weinig te maken met linkse hobby's of anti-kapitalistische sentimenten. Wist u dat het grondstoffenprobleem misschien wel de grootste drijfveer achter de circulaire economie is?

Al jaren nemen de 'ore grades' van grondstoffen af. Dit betekent dat in één kilo 'dirt' minder waardevolle deeltjes van de gezochte grondstof zitten...

Bij velen bestaat het beeld dat de circulaire economie een linkse hobby is, vooral voor treehuggers en grijze-wollen-sokken-types. Het is consuminderen om het kapitalisme aan te pakken: 2e-handsspullen, gerepareerde producten, refurbished telefoons en deelauto's is voor velen een ver-van-mijn-bed-show.

Helaas is dit een onjuist beeld. De circulaire economie, die ook een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid, is sterk gericht op het oplossen van het grondstoffenprobleem. Als wij, de mens, in dit tempo (en het gaat steeds sneller) de aarde blijven exploiteren, dan valt er binnenkort ook voor de sceptici geen 'nieuw' product meer te maken en te (ver-)kopen. En dat is het einde van 'de economie'.

 

Het grondstoffenprobleem

Al decennia lang dalen de percentages waardevolle deeltjes per kilo grond voor vele soorten grondstoffen. Koper is daar slechts één voorbeeld van. Dit proces zal niet stoppen en kan alleen beheersbaar worden gehouden door zuinig om te gaan met grondstoffen.

Wij kunnen blijven ontkennen dat er een grondstoffenprobleem (of een klimaatprobleem) is. Het komt ons niet goed uit of wij niet weten hoe we er iets aan kunnen doen. Bottom line is, dat er op dit moment onvoldoende urgentie is om in beweging te komen. Dit struisvogelgedrag leidt niet tot een houdbare oplossing.

 

"De beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen en daarmee de continuïteit van het economisch systeem is in gevaar. Dat is het grondstoffenprobleem."

 

Het is gewoon een verandering

Net als bij veel veranderingen is het een goede strategie om de veranderde situatie te accepteren en er voor open te staan om mee te werken aan het vormgeven van een nieuwe orde.

De circulaire economie is een alternatief dat perspectief biedt. Een andere manier van denken die ruimte geeft om vooruit te kijken. De circulaire economie staat voor continuïteit en is daarom business.

Begin daarom vandaag nog met circulair ondernemen. "That's one small step for a man and a giant leap for the mankind"

Wat houdt jou tegen om circulair te gaan ondernemen?

 

WIJ KUNNEN HELPEN

Winstgevend en duurzaam ondernemen en circulaire oplossingen

CIRCULAR COMPANY MAKERS

Circular Company Makers helpt ondernemingen om winstgevend en duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Wij gebruiken circulair als drijfveer om dit te bereiken.

Analyse | Advies | Projecten.

Lees meer

CIRCULAR COMPANY LAB

Circular Company Lab helpt ondernemingen met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen die om een circulaire of duurzame insteek vragen.

Onderzoek | Innovatie | Start ups.

Lees meer

Geplaatst in Business, Circulaire economie, Duurzaamheid en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *