Go with the flow, het geld stroomt richting…

...duurzaamheid en een circulaire economie

Go with the flow

Voor wie denkt dat duurzaamheid en de circulaire economie alleen bestaan in de hoofden van idealisten, slechts onderwerpen zijn van politieke discussie en niet in de werkelijkheid bestaan, zit er naast. Grote sommen geld stromen inmiddels richting duurzaamheid en de circulaire economie. Go with the flow en profiteer van het verschuiven van de geldstromen.

Hieronder staan drie voorbeelden waar geldstromen van richting veranderen en in duurzaamheid worden geïnvesteerd. De circulaire economie, waar zuinig met grondstoffen wordt omgegaan en duurzaamheid naast winst een doel is, wint steeds meer terrein.

Eerste groene staatsobligatie moet 4 tot 6 miljard euro opbrengen

Geen grijze, gewone staatsleningen om de schuld en financiën van de staat te dragen, maar groene staatsleningen. Dit is bedoeld om allerlei duurzame, energiebesparende en klimaatvriendelijke projecten te bekostigen. Op 21 mei 2019 is de eerste veiling van deze eerste groene obligaties van start gegaan. De Nederlandse overheid wil 4 tot 6 miljard euro ophalen bij beleggers. Dit is geoormerkt geld, uitsluitend voor groene investeringen. De komende jaren worden honderden miljoenen gestoken in groene en duurzame zaken.

Bron: NOS

 

Pensioenfondsen tekenen voor samenwerking duurzaam beleggen

73 Fondsen, samen goed voor zo’n 1180 miljard euro aan belegd vermogen, gaan wereldwijd de risico’s en negatieve impacts door beleggingen in kaart te brengen op basis van UNGP’s en OESO-richtlijnen. Hiermee krijgen pensioenfondsen meer inzicht in waar risico’s en impacts op bijvoorbeeld mensen-rechtenschendingen of milieuschade voordoen. Daarmee kunnen zij risico’s verminderen en hun invloed aanwenden om problemen op te lossen.

Bron: SER

 

Vermogend Nederland haalt 200 miljoen aan persoonlijke investeringen uit fossiele industrie

Een groep van 22 vermogende Nederlanders heeft besloten om al hun persoonlijk vermogen weg te halen uit de top 200 olie-, gas- en kolenbedrijven. In totaal gaat het om een persoonlijk vermogen van ongeveer 200 miljoen euro. De ‘pledgers’ beloven om binnen nu en drie tot vijf jaar al hun investeringen weg te halen uit de fossiele industrie. Ze geven daarmee een duidelijk signaal af dat zij niet willen dat hun vermogen bijdraagt aan het veroorzaken van desastreuze klimaatverandering.

Bron: Portaal Duurzaam Financieel

 

Go with the flow

Ook bedrijven zijn steeds bewuster van hun positie en verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving. Daarnaast voelen zij direct en indirect (via klanten en leveranciers) de afhankelijkheid van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen voor de winstgevendheid en continuïteit van hun ondernemingen.

Duurzaamheid en de overgang naar een circulaire economie zijn bittere noodzaak om het leven dat wij nu leiden voort te kunnen zetten. 

Voor bedrijven is dit het moment om kennis te nemen van de betekenis van de circulaire economie en de stap te zetten naar een circulaire onderneming. Profiteer van het zijn van een koploper. Ofwel: “go with the flow”, volg het geld en stap over op een circulaire onderneming.

 

WIJ KUNNEN HELPEN

Winstgevend en duurzaam ondernemen en circulaire oplossingen

CIRCULAR COMPANY MAKERS

Circular Company Makers helpt ondernemingen om winstgevend en duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Wij gebruiken circulair als drijfveer om dit te bereiken.

Analyse | Advies | Projecten.

Lees meer

CIRCULAR COMPANY LAB

Circular Company Lab helpt ondernemingen met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen die om een circulaire of duurzame insteek vragen.

Onderzoek | Innovatie | Start ups.

Lees meer

Geplaatst in Business, Circulaire economie, Duurzaamheid en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *