Ongemakkelijk in de circulaire economie

Ongemakkelijk in een circulaire economie
Wat is jouw ambitie voor een circulaire economie? – foto van Pixabay

Ik voel mij ongemakkelijk in de circulaire economie. Hoe dat komt? Ik heb het gevoel dat wij alleen doen alsof we circulair zijn:

  • We praten over circulariteit;
  • Soms proberen wij ook circulair te doen; en
  • Ondertussen is het gewoon een lineaire economie in een circulair jasje.

Dat wringt bij mij. Het voelt niet goed, ook al snap ik dat de circulaire economie niet eenvoudig is.

Lees verder

Plastic-huisjes-actie AH

De plastic-huisjes-actie van de AH levert mij een dilemma op: Ik ben er op tegen, maar mijn dochter vindt ze fantastisch. Hoe ga ik daar mee om? Het is een afweging tussen mijn principes en haar onschuld...

Plastic-huisjes-actie AH

Lees verder

7 keer meer resultaat met circulair

In iedere onderneming gaat waarde verloren in het gebruik, bij het produceren en het weggooien van producten en restproducten. Dat is zonde. Het financiële resultaat wordt minder door het weglekken van deze waarde. In dit blog, ‘7 keer meer resultaat met circulair’, gaan wij in op dit waardeverlies en de mogelijkheden om dit te veranderen. Dit kan door in te zetten op waardebehoud en waardevermeerderen in de waardeketen.

 

7 keer meer resultaat met circulair ondernemen

Lees verder

Kansen in de circulaire economie

Kansen in de circulaire economieMijn eerste stappen in de circulaire economie waren interessant, leerzaam en uitdagend. Waar ik ben begonnen met het onderzoeken van wat een circulaire economie is. Ben ik gaande weg ook gaan kijken naar kansen die een circulaire economie biedt. Enerzijds kansen voor een ander economisch systeem en kansen voor ondernemingen. Anderzijds kansen voor mijzelf om bij te dragen aan dat systeem en er een business in op te zetten.

Hoe dat proces is verlopen is te lezen in de tweede bundeling van blogs die ik het afgelopen jaar heb geschreven. Hieronder staan 12 blogs (#14 tot en met #25) plus een heel grappig youtube filmpje (#26) dat de basis van het circulaire denken laat zien.

Veel leesplezier!

Lees verder

Waardeketen van een circulaire economie

Waarde stroom - Afval stroom - Waarde stroomIedereen kent de waardeketen van Porter wel. Onder invloed van de huidige ontwikkelingen rond grondstoffenschaarste en milieuvervuiling staat deze waardeketen in een ander licht. De waardeketen van een circulaire economie onderscheidt zich van deze klassieke waardeketen. De waarde van grondstoffen en producten is onderdeel van de waardeketen. Dit is een fundamenteel andere aanpak. Tevens is dit in het belang van de toekomst van een gezonde economie.

Lees verder