Barbapapa en de circulaire economie

Help mij even alsjeblieft.

Barbapapa en de circulaire economie

Wat hebben Barbapapa en de circulaire economie met elkaar te maken?

In 1974 werd de brave serie Barbapapa maatschappijkritisch. De afleveringen gaan over jagen/ stropen en (lucht)vervuiling. Er wordt een beeld geschetst van een aarde die onleefbaar wordt door menselijk handelen. De filmpjes ogen gedateerd en zijn verrassend actueel.

 

“Hoe kan het dat wij na 45 jaar ontwikkeling en vooruitgang, hetzelfde beeld en erger, nog steeds kunnen schetsen?”

 

Doorgaan of veranderen?

Het lijkt alsof wij gewoon door kunnen gaan op dezelfde voet zonder dat dat gevolgen heeft. Uiteindelijk staat iemand op die huup, huup, huup,... barbatruc zegt en alles is weer OK. Maar even, dat gelooft toch niemand. Iedereen weet dat Barbapapa niet echt is, … toch?

En wij weten ook dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor het garanderen van een volgende 170 jaar van welzijn en welvaart. Onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen etc. hebben ook het recht om Barbapapa te kijken.

Dus wat hebben Barbapapa en de circulaire economie met elkaar te maken? Niet zo veel, buiten dat Barbapapa al in 1974 liet zien wat wij nu echt beginnen te ervaren. En dat wij denken dat problemen 'vanzelf', als een trucje, worden opgelost. Helaas is dat niet zo.

Er is ook goed nieuws. Er is een alternatief dat, mits het wordt omarmd, heel kansrijk is om het tij te keren. Wat dat is?

 

Er is een alternatief

Er is een alternatief, een economisch systeem waarin grondstoffen en producten zolang mogelijk een zo hoog mogelijke waarde houden, dat gezonde financiële resultaten realiseert én dat duurzaam is. Barbapapa heeft daar natuurlijk niets mee te maken. Wie wel? Ondernemingen.

Ondernemingen kunnen het verschil maken. Zij zijn in staat om een circulaire economie te organiseren. Sterker nog, zij zijn bij uitstek aangewezen om het voortouw te nemen. Ondernemingen zijn namelijk de krachtigste organisatievorm voor het bereiken van verandering.

#duurzaam #circulaireeconomie #business #barbapapa #verandering

WIJ KUNNEN HELPEN

Winstgevend en duurzaam ondernemen en circulaire oplossingen

CIRCULAR COMPANY MAKERS

Circular Company Makers helpt ondernemingen om winstgevend en duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Wij gebruiken circulair als drijfveer om dit te bereiken.

Analyse | Advies | Projecten.

Lees meer

CIRCULAR COMPANY LAB

Circular Company Lab helpt ondernemingen met het ontwikkelen van praktische oplossingen voor problemen die om een circulaire of duurzame insteek vragen.

Onderzoek | Innovatie | Start ups.

Lees meer

Geplaatst in Circulair ondernemen, Circulaire economie, Duurzaamheid en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *